Op 8 maart 2022 zijn we met een aantal gemeenteleden naar Rotterdam geweest voor een rondleiding op het nieuwe schip, Global Mercy, van de Stichting Mercy Ships, (ons ZWO project voor de komende 2 jaar). Dit verhaal is gepubliceerd in het kerkblad van 15 maart 2022. Tijdens de reis er naar toe nog een picknick stop gehad met thee/koffie en eigen gebakken grootmoeders brood.
Het is een nieuw schip wat dit jaar in gebruik genomen gaat worden. Het is een ziekenhuisschip, bemand met 600 vrijwilligers die de armste landen van de wereld helpen door medische zorg te bieden zoals operaties van gespleten lippen, oogkwalen, tumoren en ernstig vergroeide benen. Door de jaren heen heeft Mercy Ships meer dan twee miljoen mensen in ontwikkelingslanden geholpen met medische operaties en opleidingsprojecten voor betere medische zorg ter plaatse.
Het gebruik van een schip is een relatief goedkope manier om een groot deel van de wereldbevolking met medische zorg te bereiken. Het biedt een beschermde en schone omgeving om de kans op infecties minimaal te houden. Er is schoon drinkwater en er zijn sanitaire voorzieningen. Bij plotselinge onrust, bijvoorbeeld een burgeroorlog, kan het schip wegvaren om de veiligheid van de vrijwilligers te waarborgen.
Het schip lag een aantal weken in Rotterdam wat voor ons de gelegenheid was om een bezoek te brengen. Dit was allemaal heel strak gepland, we moesten zorgen voor een negatieve corona test en hadden de afspraak staan op 17.45 uur. We werden ontvangen met koffie/thee en gingen daarna met een Nederlands sprekende gids en een Engels sprekende leraar het schip op. De leraar was ook vrijwilliger, hij geeft les aan de kinderen van de vrijwilligers die meereizen. Wat wij gezien hebben tijdens de rondleiding was de ziekenhuis verdieping. De operatie kamers en de ziekenzalen waar de bedden klaar staan. Deze verdieping was helemaal klaar om aan het werk te gaan. Het zijn voornamelijk dubbeldeks bedden zodat er altijd een familielid mee kan en ook kan verblijven op het schip tijdens de opname van de patiënt. De patiënten worden ook door vrijwilligers opgehaald in de binnenlanden van Afrika en na de operatie weer teruggebracht. Hiervoor hebben ze busjes beschikbaar. Per dag kunnen er ongeveer 950 mensen geholpen worden. Alle vrijwilligers van deze ziekenafdeling worden “verzorgd” door andere vrijwilligers op het schip, zoals het eten wat elke dag gekookt wordt (1000 maaltijden per keer) en de was die gedaan wordt, de oppas voor de kleine kinderen en het lesgeven voor de schoolgaande kinderen van de vrijwilligers. Het was heel indrukwekkend om te zien en te horen hoe deze organisatie in elkaar zit en hoeveel goede werken zij doen voor deze bevolking.
Na de rondleiding was er nog tijd voor een drankje en een praatje. Voor wij weer in de auto zijn gestapt eerst nog even de restanten van de middag picknick opgemaakt vanuit de kofferbak en vervolgens weer naar Ruinerwold gereden.