Thema drugs en onze jeugd

Eind januari is er twee verschillende manieren aandacht besteed aan het thema Drugs en Jeugd.

 

Zondagavond 25 januari was er in Berghuizen een jeugddienst. Deze dienst werd inhoudelijk helemaal verzorgd door de Friese gospelgroep Sinjael  uit Donkerbroek. De liederen die zij zongen waren mooi. De meeste konden we gelukkig meezingen. Zij hadden ook voor een spreker gezorgd.  Deze spreker vertelde op indringende wijze hoe hij verslaafd was geraakt: hij was ooit een verlegen jongetje en wilde graag bij een groep horen. Met een beetje drugs in zijn lichaam verliepen de contacten een stuk gemakkelijker. Om zijn verslaving te bekostigen werd hij crimineel; hij pleegde inbraken en overvallen om aan geld te komen. Hij zat meerdere keren in de gevangenis. Als volwassen man, getrouwd en vader van enkele kinderen dreigde zijn gezinsleven volledig op de klippen te lopen. In een afkickprogramma  kwam hij in contact met het geloof. Dit gaf hem de kracht om tegen zijn verslaving te vechten. Hij gebruikt nu al vele jaren geen drugs meer, ook al noemt hij zichzelf nog steeds verslaafd.

 

Dinsdag 27 januari was er een informatieavond in het Middelpunt in Berghuizen. Het begin van de avond werd verzorgd door 2 sprekers: een preventiemedewerkster van VNN (verslavingszorg Noord Nederland) en een wijkagent uit onze regio. We kregen informatie over welke soorten drugs er zijn en over hoe ouders en jongeren met elkaar over drugs kunnen spreken. Ook kregen we inzicht in de rol van de politie bij de bestrijding van handel en gebruik van drugs.

Als ouder heb je veel positieve invloed op het gedrag van je kind. Dat geldt ook voor het starten met roken, drinken en blowen. Belangrijke tips aan ouders zijn:

 

• Weet wat uw kind doet, waar en met wie.

• Ken de ouders van vrienden van uw kind.

• Vertel uw kind welk gedrag u verwacht als het samen met vrienden is.

• En laat u informeren…, verdiep je als ouder in de materie en bereid je voor. Het is dichterbij dan je denkt

 

Er zijn diverse instanties waar u terecht kunt voor vragen omtrent dit thema. Wij hebben een aantal voor u op een rijtje gezet. Klik op bijgaande buttons en u komt op de betreffende website.

Gemeente

De Wolden

VNN

Presentatie

27 januari

Hoe pak jij dat aan?

Gospelband

Sinjael

Cursus aanbod

VNN